Göksun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) işbirliği ile Ahilik Haftası kutlama programı düzenlendi.

Göksun METEM Konferans Salonu’nda düzenlenen programda konuşma yapan İlçe Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, evrensel nitelik taşıyan ahilik prensiplerin esnaflık sektörü ile toplumsal yaşamda hakim kılınmasının, günümüzde sosyal ve ekonomik alanda yaşanan pek çok sorun ve huzursuzluğu bertaraf edeceğini söyledi.

Ahilik anlayışının, ‘iyi insan’ ve ‘iyi vatandaş’ nasıl olmalıdır sorusunu cevaplandıran bir anlayışı temsil ettiğini vurgulayan Pehlivan, şunları kaydetti: "Ahi beylerinin, Anadolu’nun Müslüman Türk yerleşimine açılması, imar ve iskanının gerçekleştirilmesi, Türk kültür ve medeniyetinin, dil ve edebiyatın gelişmesinde, gelenek ve göreneklerin yerleşmesi ve korunmasında, sanat ve ticaret ahlakının oluşması ve yaygınlaşması sürecinde çok önemli katkıları olmuştur. Ahiler, asgari yaşam, edep, terbiye ve ahlak kurallarını insanlara öğreterek, faydalı yurttaşlar yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Bu yönüyle de Ahilik, iyi insan ve iyi vatandaş nasıl olmalıdır sorusunu cevaplandıran bir anlayışı temsil etmektedir.
Ahilik, dürüstlük, cömertlik ve yardımseverlik ilkelerinin bir arada yaşatılmasını prensip edinen, yönetim kademesindekinden vatandaşa kadar herkese rehberlik eden bir yaşam felsefesi ve bugünün bir takım demokrasi ve insan hakları ilkelerini bin yıl öncesinden bünyesinde barındıran bir modeldir. Toplumsal hayatın ortak paydası olan insanı esas alan Ahilik kültürü ve felsefesi kem bakmamayı, kötü söz söylememeyi ve kimsenin malına, namusuna ve şerefine göz dikmemeyi öğütlemektedir. Ahilikte alışveriş ve esnaflar arasındaki ilişkiler o kadar adil ve saygındır ki, “ben siftah ettim komşum siftah etmedi” diyerek müşterisini komşu dükkana gönderebilecek kadar içten ve samimi bir dayanışma ruhunun tezahürü söz konusudur.’’ dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İhsan Köroğlu ise ahilik prensiplerini değişik vesilelerle ilçede faaliyet gösteren esnaflara anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Konuşmaların ardından METEM öğrencileri tarafından, bir ahilik geleneği olan ‘Şet kuşanma’ töreni tiyatrosu sahnelendi. Daha sonra yılın esnafı seçilen Süleyman Ural’a Kaymakam Pehlivan tarafından plaket verildi. Programın sonunda katılımcılara etli pilav ikramı yapıldı.

Programa, kamu kurum amirleri, STK temsilcileri ile esnaf ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: CIHAN