İngiltere ve Fransa hükümetlerinden daha önce Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına dair iddialar ortaya atılmıştı. Son olarak İsrail’de askeri istihbaratın önemli isimlerinden Tuğgeneral Itai Brun, 22 Nisan’da Esad rejiminin kimyasal silah kullandığına dair kanıtları olduğunu açıklamıştı. Tel Aviv’de bir konferansta konuşan Brun, “Kimyasal silah kullanıldığına neredeyse yüzde 100 eminim” demişti. Brüksel’de NATO dışişleri bakanları zirvesinin gerçekleştiği gün yapılan bu açıklama üzerine ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bu iddiayı “şu anda onaylayamadığını” söylemişti.
 
‘Bizi de kaygılandırır’
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaların, olay bölgelerine gönderilecek uluslararası bağımsız uzmanlarca araştırılmasını istemişti. Lavrov, Irak’ın işgali öncesinde bu ülkenin kitle imha silahları geliştirdiği iddialarının asılsız çıktığını hatırlatarak, “Aynı oyun Suriye’de sahnelenmemeli” demişti.
 
Obama kimyasal silah kullanımı hakkında geçtiğimiz ağustos ayında, “Bu sadece Suriye’yle sınırlı kalmaz. İsrail dahil bölgedeki müttefiklerimizi ve bizi de kaygılandırır. Kimyasal silahların yer değiştirmesi ya da kullanılması bizim için kırmızı çizgidir ve hesaplarımı değiştirir” demişti. Obama, İsrail gezisi sırasında da “Suriye rejiminin kimyasal silah kullanma kapasitesi oldğunu biliyoruz. Suriye rejiminde bazı kişilerin bu silahları kullanma dileklerini gündeme getirdiğini de biliyoruz. Muhalefetin kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialara şüpheli yaklaşıyorum. Suriye halkına karşı kimyasal silah kullanması trajik ve ciddi bir hata olur, cini şişeden çıkarmak anlamına gelir” diye konuşmuştu.