Kurban Bayramı öncesi denetimleri aralıksız devam ettiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, şu ana kadar hayvan sağlığı ve halk sağlığını tehdit edecek bir sağlık problemi ile karşılaşılmadığını söyledi.

Kurban Bayramı nedeni ile kurbanlık hayvan alıcı ve satıcılarının doğru bilgilendirilmesi, bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesi, kesim, kurbanlık etlerin muhafazası ve kurban bayramı süresince il gıda tarım ve ilçe müdürlüklerince alınacak önlemler hakkında açıklama yapan Güven, kurban bayramı boyunca müdürlüklerde nöbetçi veteriner bulundurulacağını kaydetti. Kurban bayramı öncesi kurbanlık hayvan satış yerlerinin sürekli izlenerek salgın ve bulaşıcı hastalıklar yönünden sağlık taramalarının titizlikle yapıldığını hatırlatan Güven şöyle konuştu: “Şu ana kadar hayvan sağlığı ve halk sağlığını tehdit edecek bir sağlık problemi ile karşılaşılmamıştır. Bu kontroller bayram süresinde de devam edecektir. İlimizde özellikle Asarcık, Kavak, Havza ve Vezirköprü ilçelerinde sığırlarda görülen ve kamuoyunda Afrika hastalığı olarak bilinen hastalık yürütülen çalışmalarla ile kontrol altına alınmıştır. Riskli alanlarda yer alan 114 köyde 32 bin sığır bu hastalığa karşı aşılanmıştır. Hastalığın hayvanlarda görüldüğü ve insan sağlığı için risk oluşturmadığının özellikle bilinmesinde fayda vardır. Kurbanlık satıcı ve alıcılarına yönelik olarak bastırılan bilgilendirme materyalleri kurban satış yerlerinde dağıtılmıştır. Aynı zamanda web sayfamızda yayınlanan bu eğitim materyalleri ilgili herkes için iyi bir kurbanlık kılavuz niteliğindedir.”

KURBANLIK HAYVAN ALIRKEN DİKKAT

Sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, pasaportu veteriner sağlık raporu ve nakil belgesi olan, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanlardan seçilmesi tavsiyesinde bulunan Kadir Güven, “Çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç veya gelişimini tamamlamamış hayvanlar ile damızlık değeri yüksek dişi hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir.” dedi.

KURBANLIK KESİM YERLERİ

Kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen kurbanlık kesim yerlerinin müdürlüğün web sayfasında yayınlandığını sözlerine ekleyen Güven, “Buna göre, şehir ve kasabalarda belirlenen bu yerlerin dışında kurbanlık kesimi yasak. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık kesime izin verilmeyecek. Önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerleşim birimleri ile daha önce köy statüsünde olan mahallerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak kesilmelidir.” diye konuştu.

Kaynak: CIHAN