Kolombiya'da yarım asırdır savaşan FARC gerillaları ile hükümet arasında kalıcı barışın tesisi için uzlaşma sağlandığı duyuruldu. 

Barış görüşmeleri kapsamında Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) lideri Rodrigo Londono ile önceki gün Havana'da bir araya geldi. Görüşmede Küba Devlet Başkanı Raul Castro da hazır bulundu. 

 

Hedef 6 ay içinde nihai anlaşmayı imzalamak

Görüşme sonunda yapılan açıklamalara göre taraflar, savaş mağdurlarına tazminat ödenmesi ve savaş suçları işleyenlerin dışındaki FARC gerillalarının affedilmesi konusunda anlaştı. Ayrıca savaş dönemindeki suçları ve ihlalleri araştırmak için Hakikat Komisyonu oluşturulacak. 50 yıldan uzun süren çatışmalarda işlenen suçların yargıya taşınması için özel mahkemeler kurulacak. 6 ay içinde de müzakerelerin sonuçlandırılıp, nihai barış anlaşmasının imzalanması hedefleniyor. 

 

Santos: Kolay olmayacak ama başaracağız

Devlet Başkanı Santos, "Bu kolay bir iş olmayacak çünkü hala üzerinde anlaşmamız gereken bazı zorlu noktalar var. Fakat heyetlerimize mümkün olan en kısa süre içinde anlaşmaya varmaları talimatı verdik. Başarısız olmayacağız. Barış zamanı geldi" diye konuştu. 

 

FARC lideri Londono: Barış iki tarafın elinde

"Timoçenko" ve "Timoleon Jimenez" kod adıyla bilinen FARC lideri Rodrigo Londono da "Karşılıklı ateşkes, silahların bırakılması anlaşması ve FARC'ın yasal siyasi bir harekete dönüşümünü sağlayacak mutabakatın oluşturulması için çabaların artırılması artık iki tarafın elinde" dedi. 

 

Tarihi bir fotoğraf

Londono ve Santos, açıklamanın ardından tokalaştı. Görüşmelere ev sahipliği yapan Küba Devlet Başkanı Raul Castro da FARC lideri ve Santos'un tokalaşmasına katılıp ikilinin elini sıktı. 

 

Savaş çok can aldı

Anlaşmayla yarım asırdır devam eden ve 220 binden fazla insanın canına mal olan savaşa son verilmesi hedefleniyor. Kolombiya Ulusal Tarihi Hafıza Merkezi'nin raporuna göre 51 yıldır süren savaşta ölenlerin yüzde 80'i sivil. Rapor, katliam ve ölümlerin yarısından fazlasının ise FARC'a karşı devlet tarafından oluşturulan sağcı paramiliter gruplar tarafından işlendiğini ifade ediyor. Savaş sürecinde nüfusun önemli bir kısmı devlet güçleri tarafından zorla yerinden edilirken; çok sayıda kişinin ise kaçırıldığı, tehdit edildiği, zorla kaybedildiği ve kara mayınları nedeniyle yaralandığı belirtiliyor.

 

Savaş suçu işlendi

Ülkede 7 milyondan fazla kişi hükümetin Mağdurlar Birimi'ne kayıt oldu. Savaş sürecinde işlenen suçların açığa çıkarılması ve suçluların yargılanması için kurulması kararlaştırılan Hakikat Komisyonu'nun adil bir çalışma yapması önemli. 

 

Müzakeler üç yıldır sürüyor

Taraflar, 2012 yılından bu yana Küba'nın başkenti Havana'da barış görüşmelerini sürdürüyor. Taraflar çözüm sürecinin başlatılmasından bu yana toprak reformu yapılması FARC üyelerinin siyasete katılımı, yasa dışı uyuşturucu trafiğinin sonlandırılması ve savaş bölgelerinin mayınlardan arındılması konularında uzlaşıya varmıştı. Ancak tarafların hala mağdurların hakları, silahsızlanma ve anlaşılan konuların uygulamaya geçirilmesi gibi birçok konuyu görüşmesi gerekiyor. 

 

Taraflar kararlı görünüyor

Bu yüzden önümüzdeki aylar ülkede nihai barışın sağlanması açısından daha da önemli görülüyor. Taraflar ise süreçte duraklamaların ve geri adımların kaçınılmaz olduğunu ancak süreci yürütme konusunda kararlı olduklarını belirtiyorlar. 

 

Toplumsal barışın tesisi zaman alacak

Kolombiya İçişleri Bakanı Juan Fernando Cristo da taraflar arasında anlaşma sağlansa dahi toplumsal barışın tesis edilmesinin zaman alacağını söyledi. Cristo, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Çatışmalar birkaç ay içinde sona erecek. Topraklarımızda barışın sağlanması yıllar sürecek" dedi. 

 


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA