MEVKA'dan yapılan açıklamada, 2014-2023 Bölge Planı kapsamındaki çalışmalarda bölgenin nüfus yapısına dair çarpıcı sonuçların ortaya çıktığı, bölgede genç nüfusunun hızla azaldığı, yaşam süresinin ve kamu hizmetlerindeki etkinliğin artmasıyla bölgenin yaş ortalamasının giderek yükseldiği belirtildi.

Her 2 gençten biri bölgeden ayrılıyor

Yaşlı nüfusun diğer yaş gruplarına göre daha yüksek hızla artış gösterdiği ifade edilen açıklamada, "Bölgedeki göç hareketlerine bakıldığında dışarıya göç edenlerin yüzde 51'ini 15-29 yaş grubu oluşturmaktadır. Birçok üniversite ve iş fırsatının olduğu bölgede her iki genç nüfustan birinin dışarıya göç etmesi bölgedeki yaşlanma sürecine hız kazandırmaktadır. Bu göçler en çok İstanbul, Antalya, Ankara ve İzmir'e yapılmaktadır" denildi.

Bölgenin mevcut durumu ortaya konulduktan sonra gelecek döneme ilişkin senaryolar üzerine çalışmaların yapıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Özellikle kırsal alanda azalan genç nüfus, bölgede evliliklerin azalmasına sebep olurken kaba doğum hızının düşmesi ile toplumun kendini yenileme olanakları gittikçe sınırlanmaktadır. Mekansal olarak geniş ve engebeli arazilerin yoğunlukta olması temel kamu hizmetlerinde bölge içi gelişmişlik farklarının yaşanmasına sebep olmaktadır. Tarımda makineleşme, eğitim ve sağlık imkanlarının yetersiz olması ilçelerde özellikle genç nüfusun azalmasına neden olmaktadır. Giderek yaşlanacağı öngörülen bölgede sosyal politika planlamalarında, özellikle sağlık, sosyal hizmet ve altyapı çalışmalarında mevcut risklerin belirtildiği MEVKA Bölge Planı'nda, natif turizm ve gelir kaynaklarının oluşturulması ve organik tarım yapılmasının önemi vurgulanmakta."

Kaynak: AA