Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 2’nci sınıfta eğitim gören Kenyalı Swaleh Kimani Türkçe yaptığı konuşmada, “Aslında Kenyalıyım ama kendimi Konyalı hissediyorum.” dedi. Afrikalı öğrencilerin yöresel kıyafetleri sundukları dans ve müzik gösterisi büyük ilgi gördü.

NİJERYA’DAN ZAMBİYA’YA

Başta Konya olmak üzere Kayseri, Ankara ve İstanbul gibi Türkiye’nin çeşitli illerinde eğitimlerini sürdüren Afrikalı öğrencileri bir araya getiren etkinlik, Süleymen Demirel Kültür Merkezi’nde Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Türk Devlet ve Akraba Toplulukları Öğrenci Merkezi Koordinatörü  Prof. Dr. Recep Akcan ile çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Konya’da ilk kez düzenlenen organizasyona Kenya, Tanzanya, Nijerya, Somali, Uganda, Zambiya gibi Afrika ülkelerinden Türkiye’ye gelen ve burada eğitimlerine devam eden öğrenciler katıldı. Etkinlikte Afrikalı öğrenciler bir nebze de olsa memleket hasretini giderip, doyasıya eğlendi. Programda öğrencilere ülkelerinin kısa bir barkovizyon gösterisi de izletildi. Kendi kültürlerini tiyatro, dans, müzik ve şiirlerle anlatan öğrenciler hem eğlendi hem de eğlendirdi.

“BAŞTACIMIZSINIZ”

 Afrikalı öğrencilerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Üniversitemizde bugün 67 ülkeden 900’e yakın yabancı öğrenci eğitimlerini sürdürmektedir. Şunu da  özellikle belirtmek isterim ki bizler toplum olarak insanın etten ve kemikten olduğuna inanırız ve insanlara bu anlayışla kucak açarız. Güçlüden çok güçsüz olanın yanında yer alırız. Böyle bir anlayışla da Afrika ülkeleriyle Türkiye arasında her zaman güçlü bağlar olmuştur. İnanıyorum ki sizler bu bağların pekişmesine katkıda bulunacaksınız. Hepiniz bizim baştacımızsınız.” diye konuştu.

Türk Devlet ve Akraba Toplulukları Öğrenci Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Recep Akcan ise Afrika gibi yurtdışından eğitim görmek için gelen öğrencilerimizin kendilerini evlerinde hissetmeleri için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirterek, Afrika ülkelerinden Konya’ya gelen öğrenci sayısını arttırmaya hedefledirlerini dile getirdi.

'KENDİMİ KONYALI GİBİ HİSSEDİYORUM'

Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 2’nci sınıfta eğitim gören Kenyalı Swaleh Kimani ise yaptığı konuşmada, “Aslında Kenyalıyım ama kendimi Konyalı hissediyorum. Burada böylesi bir etkinlikte bir araya gelmekten ve bizlere bu fırsatı verip, etkinliğimizi destekleyenlere çok teşekkür ederim. Şunu özellikle belirtmek istiyorum ki hayatta hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Sizler Afrikayı her zaman savaşların ve açlığın olduğu, adaletsizliklerin yaşandığı, vahşi yaşamın olduğu bir yer olarak algılıyorsunuz. Tüm dünya ne yazık ki böyle görüyor. Ancak Afrika böyle bir yer değil. Evet sorunlarımız var ancak Afrika ülkelerinin tamanıma bunu mal etmek yanlış.” dedi.

KONYA’DA AFRİKA HAVASI

Konya’nın yasınara çevre illerde eğitimlerini sürdüren Afrikalı 100’e yakın öğrencinin katıldığı etkinlikler kapsamında, yöresel kıyafetleri ile sahne alan öğrenciler, kendi ülkelerinin kültürlerini yansıtan dans ve müzik gösterisi yaptı. Afrika dansları katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Yöresel halk dansları figürleri Konya’da Afrika havası yaşattı. Ayrıca Kenya, Tanzanya, Nijerya ve Ugandalı öğrencilerin şiirleri salonda duygusal anlar yaşattı. Son olarak sahne alan Afrikalı öğrencilerin tiyatro oyunu bol bol alkış aldı.

sel+gukta-afrika-r+-zgar¦--6.jpg