Osmanlı Devletinin son dönemlerinde Birinci Dünya Savaşı sırasında ülkenin en mahrem kayıtlarının saklandığı, aynı zamanda uçsuz bucaksız ovasıyla Cumhuriyet’in tahıl ambarı olan Konya, bugün Türkiye’nin güvenli “Bilişim Vadisi” olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor.

Kalkınma Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca işbirliği içinde son birkaç yıldır yürütülen çalışmalar sonucu Türkiye'de bir “Kamu Entegre Veri Merkezi” kurulması için Konya’nın en uygun iller arasında olduğu tespit edildi. Konya’da kamu kesimine ait verileri daha etkin ve güvenli şekilde yedeklemeye imkân sağlayacak bir merkezin kurulmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi. Ve Pglobalden’in danışmanlık yaptığı projenin ilk aşamasının startı verildi.

KAMU YANINDA ÖZEL SEKTÖR FİRMALARINA DA HİZMET

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın onayıyla hayata geçen “Konya İli Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırma Projesi” Sözleşmesinin KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nda düzenlenen imza töreninde konuşan KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya’nın kamu yanında, ulusal ve uluslararası özel sektör firmalarına hizmet verecek uluslararası bir veri merkezine de uygun olduğunu düşündüklerini ifade ederek, “Biz Konya’nın kamu yanında diğer ulusal ve uluslararası bilişim-iletişim şirketleri, bankalar, sağlık kurumları gibi özel sektörde faaliyet gösteren kuruluşların da yatırım yapabileceği bir il olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımızı Bakanlıklar, Konya Valiliği ve yerel yönetimlerle işbirliği için bu yönde yoğunlaştırıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye bölgesindeki istikrarlı yapısı ve güçlü ekonomisi ile bölgenin güvenli limanı olarak görülmekte, ülkemizde ise Konya jeolojik koşulları, iklim şartları ve ülke içindeki konumu ile veri merkezleri gibi güvenlik önceliği olan yatırımlar için ön plana çıkmaktadır. Uygulanacak proje ile Türkiye’nin ortasında yer alan, olası dış tehditlerden en az şekilde etkilenecek Konya; arazi altyapısı, iklim şartları, doğal afet riski, enerji güvenliği gibi birçok parametrede detaylı bir şekilde incelenecektir. Beklentileri karşılayacak bir işletme modelini de içerecek bu proje ile elde edeceğimiz rapor ülkemize ve dünyaya referans olacaktır.” .


OSMANLI KIYMETLİSİNİ KONYA’YA EMANET ETTİ

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nin en mahrem bilgilerinin yer aldığı arşivlerini stratejik konumu, deprem ve benzeri doğal afetler bakımından güvenli bir yer olan Konya’ya gönderdiğine dikkat çeken Başkan Babaoğlu, “Ulaştırma yatırımları hızla artan, metropol şehirler ve denizlere hızlı ulaşım imkanı kazanan, yenilenebilir enerji projeleri ile ülkenin güneşten enerji üretim merkezi haline dönüşmekte olan, yeterli arazi varlığına sahip ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından Yeni Marmara olacağı ifade edilen KOP Bölgesi’nin merkez ili Konya, sanayi ve güvenlik hassasiyeti olan yatırımlar için çok cazip bir konuma dönüşüm yaşamaktadır. Bu bağlamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yürütülmekte olan Kamu Veri Merkezi Projesine ilave olarak ulusal ve uluslararası ölçekte kamu ve özel sektör taleplerine cevap verebilecek uygulanabilir bir veri merkezi modelinin ortaya konulabilmesi ve bu yatırım için ilde en uygun alanların belirlenebilmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Analiz sonuçlarına göre uluslararası taleplere de cevap verebilecek bir veri merkezi kurulum stratejisi belirlenecek; üretilen rapor, ulusal ve uluslararası paylaşıma açılacak, yatırımcıların bölgeyi tercih etmeleri için gerekli çalışmalar yürütülecektir.” diye konuştu.
 
VERİ MERKEZLERİ SEKTÖRÜ

Türkiye’de son yıllarda veri merkezi alanında büyük gelişmeler yaşanmakta. İnternet kullanıcısı sayısındaki artış, telekomünikasyon alanındaki yoğun rekabet ve BDDK’nın bankalara ait veri merkezlerinin Türkiye’de inşa edilmesi zorunluluğunu getirmesi Türkiye’yi veri merkezi alanında %60’lık büyüme ile dünya büyüme sıralamasında ilk sıraya yerleştirdi.


Kamu kurumlarında e-devlet ve vatandaşa sunulan hizmetlerin internet ortamına geçirilmesi projeleri bilgi teknolojileri harcamalarını artırdı. Kamu kurumları hizmet kalitesini geliştirmek amaçlı bilgi teknolojileri ve veri merkezi alanlarında yoğun yatırımlar planlamakta/yapmakta.


Türkiye bulunduğu bölgede veri merkezleri alanında öncü rol oynayabilecek avantajlara sahip bir ülke. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye 2011 yılında veri merkezi sektör büyümesinde dünya birincisi oldu. % 60 büyüme kaydeden Türkiye veri merkezi sektörü finansal anlamda ise % 74’lük bir büyüme kaydetti. Bu göstergeler Türkiye’de veri merkezi sektörünün gelişme aşamasında olduğunu ve gelişme potansiyelinin bulunduğunu göstermekte.
 

TÜRKİYE VE BİLİŞİM SEKTÖRÜ

Bilişim sektöründe son on yılda önemli gelişmeler kaydedilmiştir; Bilgi işlem teknolojileri donanımında yaklaşık %130, yazılımda yaklaşık %500, hizmet kısmında yaklaşık %500, tüketim malzemelerinde yaklaşık %200, bilgi teknolojilerinde yaklaşık %225, Telekom donanımında yaklaşık %75, taşıyıcı hizmetlerde yaklaşık %275, iletişim teknolojilerinde ise yaklaşık %225 büyüme kaydedildi.
Türkiye'de merkezi kamu kurumlarının BİT yatırımları için 2002-2011 döneminde toplam 9,6 milyar TL ödenek ayrılırken 2013 yılında kamu BİT yatırımları için ayrılan ödenek tutarı 3,5 milyar TL'yi aştı.
2010 yılında iletişim teknolojileri ve bilgi teknolojileri sektörlerinin GSYH içindeki payı sırasıyla %2,37 ve %1,03. Savunma, sağlık alanlarında görülen önemli ilerlemeler bu alanlardaki iç talebi artırmakta. E-devlet, FATİH projesi gibi çok ciddi talep yaratacak projeler BT sektörünün gelişimi için önemli fırsatlar olarak değerlendirilmeli.


2011 itibarıyla 7-8 milyar olan BT harcama toplamı; kamu ve özel şirketlerin BT birimlerinin harcamaları, bir diğer ifadeyle iç kaynak kullanımları da eklendiğinde 2,5 milyar dolar daha artarak 9-11 milyar dolar aralığına ulaşmakta. Farklı veri kaynakları karşılaştırılması ve sektörle yapılan görüşmeler sonunda bu harcamaların %40-45’i bireysel, %55- 60’lık oranı ise kurumsal harcamalardan oluşmakta.