Başbakanın son zamanlarda yaptığı konuşmaların ekmek israfını önlemede çok büyük bir adım olduğunu dile getiren Honça, “ israf konusuna bakanlığımızın ve başbakanımızın da el atmasıyla artık insanlarımız biraz daha tedbirli olacağını düşünüyoruz. Bundan sonra da artık bakanlık nezdinde, hükümetimizin nezdinde; paneller, sempozyumlar, afişler, okullarda brifingler ve camii hutbelerinde israfla ilgi açıklamalarla israfın azaltılmasın da güzel bir sebep olacaktır”

YEDİĞİMİZ EKMEK NE KADAR SAĞLIKLI

Konya’da üretilen ekmeklerin gıda kodeksine uygun olduğunu söyleyen Honça, vatandaşların gönül rahatlığı içerisinde ekmeklerini alabileceklerini söyledi. Honça , “Ekmek kodeksi çıkmadan önce un kodeksi çıkması gerekiyordu. Yanlış bir uygulama yapıldı. Ama yanlışın neresinden dönerseniz kardır. Şuan beyaz unun biraz daha esmerleşmesi için uğraşıyoruz. Bundan sonra yüzde 70 kadar kepek miktarı artacak buda sindirim yapma ve doyuruculuk özelliği açısından iyi olacak.” Sağlıklı ekmek açısından Honça, “esmer ekmek, tam buğdaylı olduğu için daha sağlıklıdır. Türk halkı almış olduğu vitaminlerin yüzde 55’ini sadece ekmekten alıyor. Ekmek Türk halkının vazgeçilmezidir.”

BEYAZ UN DÖNEMİNİN KAPANMASI ZOR

Honça, “Beyaz un döneminin kapana bilmesi için halkımız tarafından kabul edilmesi lazım. Şimdi beyaz ekmeği sevenler belki esmer ekmeği görünce dönecekler. Yani tercih şekli koymak lazım. Ekmeği; beyaz, kepekli ve esmer ekmek olarak ayırabiliriz. Tamamen beyaz ekmeğin kalkması mümkün değil. Ekmek tercihlere ayrılacak.”

GÜNLÜK 45 BİN EKMEK İSRAF OLUYOR

“İlimizde günlük 1 milyon 200 bin ekmek üretmemiz gerekirken, fırın enflasyonu ve türlü nedenlerden dolayı 850 – 900 bin ekmek üretmekteyiz. Bununda yaklaşık günlük 45 bin adet ekmek israf olmaktadır. Bu 45 bin ekmeğin maliyeti günlük 2 bin 700 lira yapar. Ekmeğin maliyeti biraz yükselse belki bu kadar israf olmaz. Ekmeğin alan vatandaşımız der ki ben bu ekmeği bu kadar para veriyorum buna göre bütçemi ayarlamam gerekir diyebilir”

MERAM BELEDİYESİ’Nİ KUTLUYORUZ

Meram Belediyesi ekmeklerin çöpe atılmasını önlemek amacıyla "Bayat Ekmek Toplama Projesi”ni uygulamaya koyduğunu ve bunun önemli bir adım olduğunu ifade eden Honça, “Meram Belediyesi’ni yaptığı kampanyadan dolayı kutluyoruz. Bu ekmeklerin sokak hayvanlarına verilmesi güzel bir şey. Daha değişik değerlendirmelerde yapılabilir. Diğer belediye başkanlarımızın da aynı duyarlılıkta olmasını bekliyoruz”

SOĞUK EKMEĞİ, HALKIMIZ BAYAT OLARAK GÖRMEMELİ

Ülkemizde genellikle soğuk ekmeği bayat olarak görüldüğünü belirten Honça, bayat ekmekten çeşitli yemekler çıkartılabileceğini söyledi. Honça, “Konyalı Hanım kardeşlerimiz bayat ekmeklerden çok çeşitli yemekler ve tatlılar yapabilirler. Örneğin; tuzlu yoğurt çorbası, kızarmış ekmek salatası yapılabilir, Çerkez tavuğuna ilave edilebilir, bayat ekmek köftesi yapılabilir veya ekmek pudingi ve mozaik pasta gibi buna benzer şeyler hanımlarımız yapıp geliştirebilirler” dedi. Bayram Papağan-Memleket