Bazı insanlar duruşu, hitabet yeteneği, ses tonu ve keskin hafızasıyla iz bırakır. Tuncel Kurtiz de böyle bir insandı. Yaşadığı bir olayı anlatırken yıllar öncesinden bir anı çıkarır; onu sohbetin en uygun noktasına yerleştirir; ardından bir beyit okur; konuşmaya devam ederdi. Onun dost meclisinde tanık olunan her sohbet tarih, edebiyat, müzik ve sinema ansiklopedisi değerindeydi. Tiyatroya 50'lerin sonunda başlayan Kurtiz, 70'lerin politik atmosferinde birçok sosyal içerikli filmde rol aldı. Senaristliğini ve yapımcılığını yapıp oynadığı; 1979 tarihli Bereketli Topraklar Üzerinde filmi darbe hükümeti tarafından yasaklandıktan bir süre sonra yurtdışına gitti. 20 yıl ülkesinden uzak yaşadı. Almanya, Avusturya ve İsveç'te tiyatro ve filmlerde rol aldı, ödüller kazandı. Düşünce dünyasında Nazım Hikmet'ten, Marx'tan; İbn Rüşt ve İbn Arabi'den etkilendi. Döndükten sonra yer aldığı film projelerinin yanı sıra; Hacı, Ezel, Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerle, geniş kitlelerce tanındı.
 
77 YILA SIĞAN ONLARCA FİLM VE ÖDÜL
Umut, Duvar, Otobüs, Sürü, Hudutların Kanunu gibi onlarca filmde rol alan oyuncu Tuncel Kurtiz, dün İstanbul'daki evinde vefat etti. Kurtiz, Selanikli bürokrat bir baba ve Boşnak bir annenin çocuğu olarak, 1936'da Bilecik'te doğdu. Hukuk Fakültesi'nin bırakıp İngiliz Filolojisi'ne geçse de, üniversiteden mezun olmadı. Tiyatroya 1959'da Dormen Tiyatrosu'nda başladı. Üniversitedeyken dostu Yılmaz Güney'in teşvikiyle sinemaya başladı. 60'larda Yeşilçam filmlerinde; 70'lerde daha çok sosyal gerçekçi filmlerde oynadı. 77 yıllık hayatına sığdırdığı 70'e yakın film ile birçok ödül kazandı.
 
 
KURTİZ'İN HAYAT HİKAYESİ
 
TUNCEL KURTİZ'İN SEVENLERİ DUYGULARINI ANLATTI
 
 
SANATÇI DOSTLARI TAZİYE İÇİN EVİNE AKIN ETTİ
Tuncel Kurtiz'in vefatı sanat dünyasında büyük üzüntüye yol açtı. Acı haberin ardından, yakınları ve sevenleri oyuncunun evine akın etti. Orhan Gencebay, Kadir İnanır, Tarık Akan, Nilgün Belgün, Filiz Akın, Meltem Cumbul, Güven Kıraç gibi oyuncular, sanatçının eşi Menend Kurtiz'i yalnız bırakmadı. Tarık Akan'ın hıçkırıklarla ağlaması taziye için gelen herkesi üzdü. Kurtiz'in Ebussuud Efendi'yi canlandırdığı Muhteşem Yüzyıl dizisindeki rol arkadaşı Halit Ergenç ve eşi Bergüzar Korel de başsağlığı için Kurtiz ailesinin yanındaydı.
İstanbul Etiler'deki evinde dün sabah saatlerinde eşiyle kahvaltı yaparken yere düşerek vefat eden Tuncel Kurtiz'in cenazesi olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları tamamlandıktan sonra Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Cenaze evden çıkarılırken ayakta durmakta güçlük çeken Menend Kurtiz, yakınlarına sarıldı, ağladı. Kurtiz'in cenazesi yapılan otopsinin ardından ailesine teslim edilecek.
Tuncel Kurtiz için bugün Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlenecek. Sanatçının cenazesi pazar günü vasiyetine uygun olarak Balıkesir'in Güre ilçesine defnedilecek.
 
POLİTİK İKİLİ
Yılmaz Güney'in 'İhtiyar' dostuydu
Tuncel Kurtiz'in hayatında, kendisine “İhtiyar” diyen Yılmaz Güney'in yeri büyüktü. Kurtiz ve Güney, Umut (1970), Duvar (1983), Sürü (1978) gibi birçok filmde birlikte çalıştı. Fikirlerin sinema ile ifadesine adanmış bu iki hayatın arasında yalnız iş ilişkisi değil; çok sıkı bir dostluk da vardı. Kurtiz, “Her film bir politikadır. Sanat politika olmadan olmaz” derken, hiçbir zaman bir ideolojinin oyuncağı olmadığını da belirtirdi. O, kendinden “Muhalifim arkadaş!” diye bahsederdi. Katıldığı bir programda Yılmaz Güney'den bahsederken “Çok sevdiğim annemin cenazesine de, Yılmaz'ın cenazesine de gidemedim” Sürgün olmanın ne demek olduğunu biliyorum; gönüllü, gönülsüz…” demişti.
 
EDREMİT SEVDASI
Dostlarıyla birlikte Kazdağları'ndaydı
20 yıl Türkiye'den uzakta bir hayat; film, tiyatro çalışmaları için yollarda geçmiş zamanlar; başka şehirlerde evler... Tuncel Kurtiz nihayet görüp aşık olduğu Edremit'in Çamlıbel Köyü'nde eşi Menend Kurtiz ve kayınbiraderi ile bir butik otel kurdu. Müşterilerle tek tek ilgilenip sohbet ettiği Zeytinbağı, Kurtiz için, dostlarıyla, doğayla buluştuğu, şehirden kaçış mekanıydı adeta.