Kars’ta 249 yeni kuş türünün tespit edildiği Kuyucuk Kuş Cenneti, yanlış su kullanımı ve ilgisizlikten kurumaya yüz tuttu. Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, yetkililerin acilen çözüm arayışına geçmesi gerektiğini, aksi durumda Türkiye’nin ve Kars’ın utanç kaynağı olarak literatüre geçeceğini söyledi. Kars’ın Arpaçay ilçesi sınırlarında 245 hektar göl alanı ve 416 hektarlık ramsar alanına sahip, denizden bin 627 metre yükseklikte ve 13 metre derinliğinde bir sulak alan olanı bulunan Kuyucuk Gölü, içler acısı bir görüntüyle karşı karşıya. 2009 yılında dönemin Valisi Memet Ufuk Erdem, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ve Kuzey Doğa Derneği’nin girişimleriyle kuşların yuva yapıp üremesi için Türkiye’nin ilk yapay adası yapılan Kuyucuk Gölü’nün vahim durumu Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu’nu harekete geçirdi. Doğu Anadolu’nun ilk ve tek, Türkiye’nin 13 ramsar alanından biri olan Kuyucuk Gölü’nün içler acısı bir durumda olduğunu belirten Şekercioğlu, "Burası yaban hayatı geliştirme sahası, Doğu Anadolu’nun ilk Avrupa Seçkin Turizm Cenneti olan bir yer. Yetkililerin ilgisizliği ve köy halkının duyarsızlığı yüzünden göl kurumaya terk edilmiş. Son bir haftalık yağmurlara rağmen gölde şu an su yok. Sadece bir parmaklık su birikintisi var." dedi. Bu mevsimin Kuyucuk Gölü’nde en çok kuş olması gereken mevsim olduğunu hatırlatan Şekercioğlu, şöyle konuştu: "Maalesef bu muhteşem yer özellikle yanlış su kullanımı ve gölün korunmaması yüzünden kurudu. Göle gelen en önemli kaynak olan dere Kuyucuk köyünden geçiyor. Kuyucuk köyü de bu derenin suyunu hayvanlarına vermek için kesmiş durumda. Göl beslenemediği için sıcak geçen yazın etkisiyle tamamen buharlaştı. Gölün bu hale gelmesi küresel ısınma veya sıcaktan olmuş bir şey değil." 1997’de 13 metre derinlikte olan gölün su seviyesinin yanlış su kullanımı yüzünden sürekli düştüğünü aktaran Şekercioğlu, "Yıllardır buna dikkat çekmek için yetkilileri defalarca uyardık, basın yoluyla dillendirdik. Göle gelen derenin kesinlikle kullanılmamasını, bu suyun hepsinin göle gelmesini istedik. Maalesef bu muhteşem kuş cenneti artık simsiyah, kuru bir göl aynası gibi bize bakıyor. Şu anda kuş bile göremiyoruz. Hâlbuki bu mevsimde özellikle göl üzerinde normalde 10 binlerce kuş olması gerekirdi." dedi.

DEVLET GÖREVİNİ YAPMADI, RAMSAR ALANINDA İNEKLER OTLUYOR

Kuyucuğun ramsar alanı kati koruma bölgesi olduğuna da dikkat çeken Şekercioğlu, "Burası 2009’da ramsar alanı ilan edildi ve burasının hemen bir sonraki sene çitle çevrilip ineklerden korunması gerekiyordu. Fakat bu yapılmadı. Yetkililer Kuyucuk’un korunması için her hangi bir bütçe ayırmadı, her hangi bir çalışma dahi yapılmadı. Göl çevresinde ne bekçi, ne çit, ne de somut bir korumanın olmaması bizi üzüyor. Bu gölün korunması için Kuzey Doğa Derneği olarak çok uğraştık, fakat 4 kişilik ufak bir derneğin yetkisi de olmadan bu gölün ineklerden korunmasını sağlaması mümkün değil. Bu devletin görevi ve Kuyucuk Gölü’nde devlet görevini yapmadı, göle bir bekçi tayin etmedi, gölün kati koruma alanlarını çitle korumadı ve göl binlerce ineğe bırakıldı ve gölün suyu da Kuyucuk köyü tarafından kullanıldı." dedi. Kuyucuk gölünün kıyı şeridinin mutlak koruma altında olduğunun bilinmesini de isteyen Şekercioğlu, "Yani kesinlikle her hangi bir büyükbaş hayvanın ya da insanın girmemesi gereken bölge. Bunlardan en önemlisi de gölün kıyısındaki sazlık alan. Bu sazlıklar dünyaca soyu tehlikede olan dik kuyruk ördeklerinin üreme bölgesi. Bu sazlıklarda şu an inekler otluyor. Gölün çevresinde yaklaşık 5 bin 500 hayvan var. Bunların yarısı büyükbaş yarısı küçükbaş hayvan ve bu gölde sürekli ot yiyip su içiyorlar." ifadelerini kullandı.

"ORMAN BAKANI BU GÖLÜN KURUMASINA SEYİRCİ KALMASIN"

Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na gölün kurtarılması için çağrıda bulundu. Hâlâ Kuyucuğu kurtarma şanslarının olduğunu ileri süren Şekercioğlu, "Eğer göle gelen dere tekrar göle bırakılırsa benim ümidim; kıştan sonra eriyen kar sularıyla Kuyucuk’un tekrar canlanma şansı olmasıdır. Ve bunun acilen yapılması lazım, bekleyecek zamanımız yok. Gölün tamamen ineklerin girişine ve su içişlerine yasaklanması lazımdır. Özellikle de koruma bölgesinin çitle korunması, güvenilir ve gerçek anlamda işini yapan bir bekçi tayin edilmesi lazım. Ve en önemlisi de gölün doğal su kaynaklarının insanlar ve büyükbaş hayvanlar tarafından kullanılmadan göle verilmesi lazım. Yoksa Kuyucuk Kuş Cenneti bitecek. Ve açıkçası bu kurumuş göl Türkiye’nin ve Kars’ın utanç kaynağı olarak literatüre geçecek." açıklamasında bulundu.

Kaynak: CIHAN