Suriye Enformasyon Bakanı Umran el Zubi, devlet televizyonunda yayınlanan basın toplantısında, “Suriye böyle bir şey yapmamıştır ve asla da yapmaz çünkü değerlerimiz buna izin vermez. Böyle dayanağı olmayan suçlamaları ortaya atmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi. Resmi ajans SANA’nın aktardığına göre “Şehitlerin ölümü bizi çok üzdü” diyen El Zubi, bu durumu yaratanın Ankara’nın politikaları olduğunu, dolayısıyla “siyasi ve ahlaki sorumluluğun” Türkiye’de olduğunu iddia etti. Suriye Ulusal Konseyi ise “Bu menfur terör eylemlerini, Suriye halkına verdikleri onurlu destek nedeniyle Türk halkından öç alma ve onları cezalandırma girişimi olarak görüyoruz” açıklamasını yaptı.
 
DÜNYADAN TEPKİLER
 
ABD, İngiltere, İran, Lübnan ve Belçika gibi birçok ülkeden Reyhanlı saldırısını kınayan ve Türkiye’nin yanında olduklarını belirten açıklamalar geldi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da saldırıyı kınadı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, saldırganların “adalet önüne çıkarılmaları” gerektiğini vurguladı.
 
* Türkiye’de bir defada en çok insanın öldüğü saldırı uluslararası medyada ise geniş yer bulmadı. Saldırı, ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesinde ancak Suriye haberinin kutusu olabildi.
 
* İngiltere’de yayımlanan Sunday Telegraph gazetesi, “Suriye’deki içsavaş Türkiye’ye sıçradı” ifadesini kullandı. Observer gazetesi de Türk hükümetinin saldırıdan sonra Esad yönetimini uyardığını vurguladı. Independent gazetesi yazarlarından Patrick Cockburn ise saldırının Batı’nın Ortadoğu tarihinden hâlâ ders almadığının bir göstergesi olduğuna dikkat çekti. Independent bir başka haberinde ise İngiltere’nin Suriye’de giderek güçlenen El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’nden çok rahatsız olduğuna dikkat çekti.