Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD), Suriye sınırından mülteciler eşliğinde Türkiye’ye getirilen hayvanların, kontrolleri yapılmadan kurbanlık olarak satıldığına işaret ederek, yetkililer ve vatandaşları uyardı.

Konuya dikkat çekmek üzere dernek merkezinde basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan İbrahim Yetkin, Türkiye’de bu yıl kurbanlık olarak yeterli küçükbaş ve büyükbaş hayvan mevcudiyetine dikkat çekerek, "Geçen yıl Kurban Bayramı’nda 851 bin büyükbaş, 2 milyon 331 bin küçükbaş hayvan kesilmiş iken bu yıl 1 milyon 207 bin küçükbaş, 3 milyon 645 bin küçükbaş hayvan kurbanlık olarak satışa sunulmuştur." dedi.

Yetkin, fiyatlarda ise geçen yıla göre yüzde 15-20’lik bir artış olduğunu bunun da yem fiyatları, kurbanlıkların nakliyatı ve kurban satış ile kesim yerlerindeki yüksek ödemelerden kaynaklandığına dikkat çekti. Suriye’den sayısı son dönemde artış gösteren mültecilerle birlikte çok sayıda hayvanın da sınırdan kontrolsüz olarak Türkiye’ye giriş yaptığına işaret eden İbrahim Yetkin, risk oluşturan bu soruna karşı yetkililer ve kurbanlık alacak vatandaşları uyardı. Yetkin, "Özellikle ülkemizin güneydoğu bölgesinde hem sağlık açısından hem de üreticilerimizin emeklerinin karşılığını almaları açısından riskli bir durum ortaya çıkmış bulunuyor. Suriye’den Türkiye’ye gelen mültecileri yanlarında zorunlu bir takım eşyalarıyla birlikte hayvanlarını da getiriyor. Bölgeden aldığımız bilgilere göre; bu hayvanlar herhangi bir sağlık kontrolünden geçirilmeden ülkeye sokularak ve hayvan ticareti yapan bir takım kişiler tarafından gerçek değerlerinin çok altında satın alınarak sürülmeye başlandı." bilgilerini paylaştı.

"ÖZEL ÖNLEM ALINMASI GEREKMEKTEDİR"

Bu tür kontrolsüz girişlerin risklerinin bilindiğine vurgu yapan Yetkin, "Ülkemizde Şap başta olmak üzere birçok hastalıkla mücadele edilir ve bu hastalıklardan arınmış bölgeler yaratılmaya çalışılırken ortaya çıkan bu durum karşısında, başta karantina olmak üzere, özel önlem alınması gerekmektedir." ikazında bulundu.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, bu durumun yanı sıra, son dönemde besilik daha ithali konusunda besicilere izin verildiğine işaret ederek, asgari 12 ay beslenmesi gereken bu hayvanların da kesim zamanı gelmeden önce piyasaya sürülmesinin önlenmesi gerektiğini dile getirdi. Yektin, "Bu durumu da dikkate alarak vatandaşlarımızın kurban alırken, kurbanlık olarak alınacak hayvanların kulak küpelerinin bulunmasına, burunlarının nemli, gözlerinin parlak olmasına ve gebe olmamalarına dikkat etmeleri büyük önem taşımaktadır." diye konuştu.

Kaynak: CIHAN