Fas'ın Fransızca yayın yapan gazetesi La Nouvelle Tribune'e göre, nüfusunun yüzde 95'i Hristiyan olan Angola'nın Kültür Bakanı Rosa Cruz e Silva bir açıklama yaparak, "İslam'ın yasal statüsü Adalet ve İnsan Hakları Bakanlığı tarafından onaylanmamıştır, camileri ikinci bir bilgilendirmeye kadar kapalı kalacaktır" dedi.

Gazeteye göre İslam'ın yasal statüsünün kaldırılmasına gerekçe olarak da radikal İslam'ı gösterdi. Haberlerde ülkedeki camilerin yıkımına da başlandığı öne sürüldü.

Söz konusu haberlerin sosyal medyada hızla yayılmasıyla kamuoyunda bir İslamofobi tartışması başladı.

Ancak iddia dünya basınının önde gelen herhangi bir yazılı ve görsel kanalında ya da Angola medyasında yer almazken, var olan haberlerdeki kaynakların zayıflığı ve çelişkiler de dikkat çekti.

Örneğin haberlerin çoğunda kullanılan ve ekim ayından olduğu öne sürülen yıkık minare görselinin (yukarıda), ilk kez 23 Ocak 2008'de Konut ve Toprak Hakları ağının İsrail'deki Bedevilere ait konutların yıkılışıyla ilgili kullanıldığı anlaşıldı.

ANGOLALI YETKİLİLER AÇIKLAMA YAPTI

Yaşanan tartışmalar üzerine bugün Angolalı yetkililerden bir açıklama yapıldığı bildirildi.
International Business Times'ın haberine göre, Angola'nın Washington Büyükelçiliği'nden bir yetkili, "Angola Cumhuriyeti dine müdahale etmeyen bir ülkedir" dedi.

Habere göre yetkili, telefonla yaptığı açıklamada, "Bizim ülkemizde birçok din bir arada yaşıyor. Bu din özgürlüğüdür. Ülkemizde Katolikler, Protestanlar, Baptistler, Müslümanlar ve evanjelistler vardır" dedi. Yetkili Cruz'un söylediği iddia edilen sözlerle ilgili de, "Kültür Bakanı'nın bunları söylediğini doğrulayamıyorum, bizim basınımızda bunlar yer almıyor" dedi.

Yine Washington Büyükelçiliği'nden bir başka yetkili de "Şu an bu konuda bir bilgi sahibi değiliz. Biz de sizin gibi olayı internetten öğreniyoruz. Bu okuduklarınızın doğru olduğuna dair bize bir bildirim gelmedi" diye konuştu.


HÜRRİYET