Almanya Başbakanı Angela Merkel, önceki gün yapılan AB zirvesine katılmak için gittiği Brüksel’de Suriye ile ilgili açıklamalarda bulundu. Merkel, savaşın sona erdirilmesi için yapılan görüşmelere birçok aktörün katılması gerektiğine işaret etti. Merkel’e göre görüşülmesi gereken aktörler arasında Şam rejimi lideri Beşar Esad da bulunuyor. Merkel, sadece Esad değil İran ve Suudi Arabistan’la da konuşulması gerektiğini belirtti.  

 

Rusya'nın önerisi kabul gördü

Merkel’in son açıklamaları, ABD ve İngiltere’nin ardından Almanya’nın da Rusya'nın en başından beri savunduğu Esad'ın müzakerelere katılması gerektiği yönündeki tezini kabul ettiğini gösterdi.

 

Fransa karşı çıkıyor 

Ancak bu öneriye Fransa karşı çıkıyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Esad’sız siyasi geçiş" olmasından yana olduğunu açıklamıştı. 

 

Erdoğan ağız değiştirdi

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir zamanlar "kardeşim" dediği ve birlikte maç izleyip, ailece tatil yaptığı Beşar Esad’ın Suriye'nin geleceğinde olamayacağını savunuyordu. Ancak Rusya ziyareti sonrası Erdoğan ağız değiştirerek ilk kez Esad’la da geçiş sürecinin olabileceğini söyledi. Fakat bunu muhaliflerin kabul etmeyeceğini de ekledi.

 

Paris'te Suriye zirvesi 

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-W Steinmeier, Suriye ile ilgili gelişmeleri Fransız ve İngiliz mevkidaşlarıyla görüşmek üzere dün Paris'e gitti. Toplantıya Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın yanı sıra AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de katıldı. 

 

BM'nin de gündemi Suriye

Paris'teki toplantı, bugün New York'ta başlayacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun bir gün öncesine denk gelmesi açısından önem taşıyor. Zira BM Genel Kurulu'nda da öncelikli gündemin Suriye olması bekleniyor. 

 

Tarafları bir araya getirme planı

Erdoğan da dünkü açıklamalarında Putin ile görüşmelerinin detaylarını aktararak, BM Genel Kurulu’nda ABD, Rusya ve Türkiye dışişleri bakanlarının Suriye konusunda yeni bir çalışma yapacaklarını duyurdu. 

Erdoğan burada alınacak neticeye göre de sürece, kabul etmeleri halinde Suudi Arabistan ve İran’ı katmak istediklerini söyledi. Erdoğan, akabinde görüşmelere Avrupa Birliği, Ürdün ve Katar gibi ülkelerin de katılmasını arzuladıklarını ifade etti. 

 

Savaş mağdurları Avrupa’a akın ediyor

BM'nin verilerine göre, Suriye'deki savaşta 300 bini aşkın insan ölürken, 4 milyon Suriyeli de ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Savaştan kaçan Suriyelilerin büyük bir kısmı Türkiye, Lübnan, Ürdün gibi komşu ülkelere sığındı. Ancak özellikle son haftalarda on binlerce mülteci Avrupa'ya akın ediyor. 

Gözlemciler, Batılı ülkelerin tavır değişikliğinde her gün daha fazla sayıda Suriyeli mültecinin Avrupa'ya gelmesinin de payı olduğunu belirtiyor.

 

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA