Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin dışında bulunan Mina'da önceki gün hac ritüelleri yapılırken yaşanan izdihamda ölü sayısı yükseldi. Faciada en az 753 kişi hayatını kaybetti. 887 kişi de yaralandı. Ölenlerin arasında 4  Türkiyelinin de olduğu belirtildi. Kayıp 5 Türkiyeli için ise çalışmaların sürdüğü eklendi. 

 

Suudi yönetimine tepki var

Çeyrek asırdan bu yana yaşanan en büyük Hac felaketinden gerekli ve yeterli güvenlik tedbirlerini almayan Suudi krallığı sorumlu tutuluyor. Faciada en az 15 vatandaşını kaybeden İranlı yetkililer, izdiham ile ilgili olarak Suudi Arabistan'ı sert bir şekilde eleştirdi. İran Hac Organizasyon Komitesi Başkanı Said Ohadi, izdihamın yaşandığı yerin yakınındaki iki yolun daha önce "bilinmeyen nedenlerle" kapatılmış olduğunu belirterek "Trajik kazaya bu neden oldu" dedi. Bir tur operatörü de "Yollar prenslerin ziyareti nedeniyle kapatıldı" iddiasını dile getirdi. 

 

Demirtaş: Facia değil katliam

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da Mina’da izdiham sonucu yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesini "katliam" olarak nitelendirerek, Suudi Arabistan yönetimini eleştirdi. Demirtaş olaya ilişkin Twitter’dan şunları yazdı: "Mina’da yaşanan facia değil katliamdır. Allah hepsine rahmet eylesin. Türkiye’yi yönetenler Suudi yönetimini sert bir dille uyarmalıdır. Kutsal mekanlar Suudilerin malı değil İslamın kutsal değerleridir. Kendilerine harcadıkları servetin haddi hesabı yokken, hac organizasyonuna halen turizm geliri olarak yaklaşan bu zihniyettir katliamdan sorumlu olanlar."

 

Krala yas ilan edenler utanır mı?

Demirtaş, Suudi Krallığı ile yakın ilişkiler içinde olan AKP’yi de eleştirdi. Demirtaş, Suudi Arabistan Kralı Abdullah öldüğünde ulusal yas ilan eden AKP’yi de eleştirdi ve "Krala yas ilan edenler utanır mı?" diye sordu. 

 

AKP organizasyona talip!

Ancak AKP'li Melih Gökçek ve Mehmet Ali Şahin'den utanmak bir yana üstüne bir de "Hac organizasyonunu bize versinler, kimsenin burnu kanamaz. Ücret de talep etmiyoruz" yönünde açıklamalar geldi.

 

Suudi yönetimi ölenleri sorumlu tuttu

Suudi yönetimi de faciadan dolayı özür dileyip taziye mesajı yayınlayacağına olanlardan ölenleri sorumlu tuttu. "Hacılar talimatlara uysaydı, bu tip bir kaza önlenebilirdi" diyen Suud Sağlık Bakanı Halid el Falih, birçok hacının programa riayet etmeden hareket etmesi nedeniyle bu izdihamın yaşandığını öne sürdü. 

 

Kabe'de binlerce insan öldü

Ancak veriler Suudi yönetimini yalanlıyor. Zira son 40 yılda Hac'da yangın, izdiham ve kazalar nedeniyle binlerce kişi hayatını yitirdi. Bu da Hac mevsiminde gerekli tedbirlerin alınmadığını gösteriyor. İşte o olayların listesi; 

2015: 11 Eylül'de Kabe'de genişletme çalışmaları sırasında bir vinç, şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle hacı adaylarının üzerine düştü, kazada 107 kişi yaşamını yitirdi, 238 kişi yaralandı.  

2006: İzdiham çıktı, 364 kişi hayatını kaybetti.

1997: Çıkan yangın sonucu 343 kişi öldü 1,500 kişi yaralandı.

1994: İzdiham çıktı, 270 kişi hayatını kaybetti.

1990: İzdihamda 1.426 kişi hayatını kaybetti.

1987: Suudi yetkililerin İran yanlısı gösterilere müdahale etmesi sonucu 400 kişi hayatını kaybetti.

1979: Suudi hükümetine karşı olan yüzlerce silahlı kişi, Mescid-i Haram'ın içinde hacıları rehin aldı, yaşanan çatışmada 153 kişi hayatını kaybetti, 560 kişi yaralandı.

1975: Mekke'ye yakın bir kampta gaz bombasının tetiklediği büyük yangında 200 hacı hayatını kaybetti. 

 

 HABER MERKEZİ
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA