Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir ilki daha gerçekleştiriyor. Gül, bugün Kral Carl 16. Gustaf'ın daveti üzerine İsveç'e gidecek. Gül, bu ülkeyi ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı Gül'e eşi Hayrünnisa Gül de eşlik edecek. Gül çifti Stockholm'de Kraliyet Sarayı'nda misafir edilecek. Stockholm'de atlı arabayla karşılanacak olan Gül çifti, sarayda dünyanın en uzun protokol masası olarak bilinen 168 kişi ile tek masa etrafında yemek yiyecek.
 
Gül, eşi ve kendisi onuruna verilecek akşam yemeğinde frak giyecek. Gül, ilk frakını 2011'de İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in Buckingham Sarayı'nda verdiği akşam yemeğinde giymişti.
 
Ziyaret kapsamında Gül'ün İsveç Parlamentosu'nda da bir konuşma yapması öngörülüyor. İsveç, İngiltere'de olduğu gibi yılda 2 kez devlet başkanı seviyesinde ziyaret kabul ediyor. 2013'ün ilk resmi konuğu Cumhurbaşkanı Gül olacak. Gül, bu ziyareti geçen yıl eylül ayında planlamıştı. Ancak, kulak rahatsızlığı nedeniyle İsveç programı iptal edildi. İsveç'ten devlet başkanı seviyesinde ilk ziyaret 2006'da ziyaret yapılmıştı. Kral 16'ncı Gustaf, 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi konuğu olarak Türkiye'yi ziyaret etmişti. Köşk kaynakları, Gül'ün yapacağı ziyaretin aynı zamanda 2006'daki ziyaretin iadesi olacağını da açıkladı.
 
Gül'ün ikinci kez giyeceği frak, Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte Atatürk'ün eğitim için Fransa'ya gönderdiği 6 kişiden biri olan terzi Levon Kordonciyan'la aynı ismi taşıyan torunu tarafından tasarlandı. Ailenin dördüncü kuşak oğlu Levon Kordonciyan, ABD Başkanı Barack Obama için de çok özel bir smokin hazırlamıştı. Kordonciyan'ın ünlü müşterileri arasında Robert De Niro, George Clooney, Colin Firht, Russell Crowe ve Brad Pitt de bulunuyor.
 
Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinde bir ilk daha yaşanacak. İlk kez bir Süryani lider bir cumhurbaşkanının gezisine katılacak. Gül'ün, İsveç ziyaretinde İstanbul, Ankara Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Reisi ve Patrik Vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin de yer alacak. Süryaniler için İsveç'in ayrı bir önemi bulunuyor. İsveç'te çoğu Mardin kökenli 150 bin kadar Süryani yaşıyor, biri 1'inci, diğeri 2. ligde olmak üzere iki futbol takımı bulunuyor.