salihyazar @ ybhaber.com

Akil: Akıllı demektir. Akıl; kavrama, kıyaslama, muhakeme, yorumlama, sonuçlar çıkarma becerisidir.

Son zamanların gündemi “Akil Adamlar” meselesidir. Maşallah, ne kadar çok akıllımız varmış. Bu kadar çok akıllının içinde kendimi ezik his ettim desem!

Akıllıların üç yüz kadarı yeni anayasada Türklük tanımının olmaması ile ilgili “Türklük Bildirisi/Muhtırası” yayınladı. Hiçbir zaman yan yana görmeyeceğimiz bu insanlar “Akil” ortak paydasında buluşmayı başardılar.

Akil Adam Seçimi: Akil adamı seçerken ölçüt nedir? Seçilecek olan her alanda akil olduğu için mi, bir konuda uzman akil olduğu için mi seçilecek? Bilinmiyor. Muamma. Temsil kabiliyetleri ve toplumsal alt yapıları yeterli midir? İçeride ve dışarıda bilinirlikleri dikkate alınacak mı, bilinmiyor.Akil adamlar danışan mı danışılan mı olacak konusu net değil. Akil adamlar, madem herkesi temsilen orada bulunacak, neden halk değil de iktidar belirliyor? Akillerin akılları ne kadar, hangi oranda ve nerede kullanılacaktır meselesi soru işareti. Akillerin akılları serdedilirken, aralarında eşitlik gözetilecek mi? Akil beylerin torunlarına gururla anlatacakları kadar akılları tüketilecek midir, açıklama yok.

Akil adamlar meselesi çıktığından beri herkes meseleyi ulufeye bağladı. Seçilecek adamlarla ilgili birbirlerine tavsiyelerde bulunuyor, adres tarifi yapıyorlar.

İktidar, elindeki akil adamlar listesini kırk düğümlü çıkının içinde sımsıkı tutuyor. Her işimiz gibi bu işte sarpa sardı ve kendimize benzettik. Saçma sapan bir yola doğru dörtnala koşuyoruz.

Bence akil adam değil, makul adam aranıyor. Oynanan oyuna ses çıkarmayacak makul adamlar aranıyor.

Değilse, doğru yöntemler izlenir, şeffaf, herkesin katılımı sağlanarak işler yürütülürdü.

 

salihyazar@gmail.com