salihyazar @ ybhaber.com

“Yanlış, sonsuz şekillere girebilir, doğru ise yalnız bir türlü olabilir.” J.J.Rousseau

Doğru nedir, nasıl bir şeydir? Doğru ve doğrular nasıl olmalıdır? Kimin ve kimlerin doğruları ortak referans ve payda olarak alınmalıdır?

Bir grubun, kesimin, topluluğun değerleri kıstas alındığında, dışında kalanlar nasıl ikna edilecek?

Doğrular çeşitli imidir? Bölgesel, etnik, mahalli doğruların oluşumunda, hangi farklılıklar neden olur? Doğrular nelerden kaynaklanır? Çeşitlilik neye ve nelere göre sınıflandırılır?

Zamanın, yüzyılın, çağın, yaşadığımız coğrafya, sahip olduğumuz kültür ve değerlerin ortaya çıkan doğrularla ilişkileri nelerdir?

Yaratıcıyla ilişkilerimizi düzenleyen doğrular ile sosyal yaşantı kurallarını belirleyen  ahlaki değerleri oluşturduğu doğrular aynı mıdır? Farklı da biz, kanıksayacak kadar evrensel doğrulardan bihaber miyiz?

“Yanlışlık fare deliğinden geçer, doğruluk kapılardan sığmaz. “Bernard Shaw

Buna benzer sonsuz soru kafamda fink atıyor. Bunların mutlaka bir cevabı vardır. Ancak ben işin içinden çıkabildiğimi söyleyemem. Bundan dolayı yaşanmış tecrübelere ve bu yolda mücadele etmiş şahsiyetlerin bıraktıklarına başvurma ihtiyacı hissettim.

“Doğru olan şeyi görmek, fakat bunu yapmamak cesaretsizliktir.” Konfiçyus

Herkesin doğrularının, insan ilişkileri üzerinde yol açtığı; ayrıştırma, ötekileştirme ve kıyıcı sonuçların sorumlusu kimin ve kimlerin olacak?

"Doğruluk, her türlü şartlar altında meyve verir.” Schiller

Yaşanan savaşların ve kıyımların nedeni, üstün gelme kaygısı olabilir mi?

“Doğruluk sonsuzluğun güneşidir, nasıl olsa doğar.” Wendel Philips

Doğruların kibir savaşı sürmektedir. Köşe başlarını tutmuş olanlar, birbirlerini doğruları üzerinden sistemin derebeylerine gammazlamaktadırlar.

Kendi doğrularını oluşturmanın amacı topluma baskı kurmak ve biçim vermektir.Güç savaşının gerekçeleridir.

Her dünyalının kendisinden bir parça bulabileceği doğrular manzumesi oluşturabilirsek barış içinde yaşayabiliriz.

 “Nerede doğruluk, orada mutluluk .” Rus Atasözü

Güçten düşünce, doğrulara sığınacak yüzümüz, onurumuz olsun istiyorsak,güçlüyken evrensel doğrulara sahip çıkmalı, korumalı ve geliştirmeliyiz..

salihyazar@gmail.com