salihyazar @ ybhaber.com

Farsça bir kelimedir. Herze; Saçma, saçma söz, saçmalık, zevzeklik, boş lakırdı, gereksiz söz anlamındadır fakat dilimizdeki genel kullanımı bu anlamlarda değildir. Daha doğrusu tek başına kullanımı çok ender görülür. Daha çok "herze yemek" şeklinde birleşik kullanımı görülür ve tasvip edilmeyen bir eylemi eleştirmek ve bu işin hoşa gitmediğini belirtmek için, genellikle yapana karşı, "iyi herze yemişsin" şeklinde kullanılır. Anlamı en genel halde "gaf yapmak", "pot kırmak", "söylenmemesi gerekeni söylemek" gibidir. "Herze yemek" kullanımı ile dilimizde yer alan aşağıdaki benzer deyimler ile aynı anlama gelir: halt etmek,  halt işlemek, nane yemek.

Anlaşıldı, matah bir şey değilmiş. 

Seküler değerlerin ağır bastığı batı âleminde böyle bir kelime veya bu kelimeye karşılık düşebilecek davranış biçimi var mı bilmiyorum. Varsa da evrensel ve insani meselelerde vardır herhalde. Memleket, milli, manevi ve maddi gerekçeler ileri sürülerek yediğimiz ve topluma yedirdiğimiz herzelerden geçilmiyor. Herzeleri dışarıda ararken, herze içimize embed olmuş. İçimizde dolaşan herzeleri fark ettiğimizde ne kadar çok şey kaybettiğimizi anladık.

Zamansız, heyecanlı reflekslerimizin yediği herzeleri gördüğümüzde çoğunlukla iş işten geçmiş oluyor.Herzelerden ders alabilirsek, toplumun kaderini olumlu  değiştirebiliriz. Herzenin kötü bir namı olsa da böyle bir yönü  var.Vakitli, vakitsiz yediğimiz herzelerden sadece bir kaçı;

 “Van’da nikâhsız yaşadığı kocası tarafından altı aylık hamile eşini, abisiyle aldattığı gerekçesiyle defalarca bıçakladıktan sonra arabayla üzerinden defalarca geçerek öldürdü.”

“Başbakanın korumaları tarafından Rize’de bir açılış sırasında dövülen vatandaşın davasını A.İ.H.M. taşıması sonucu mahkeme uzun ve adil olmayan yargılamalardan Türkiye’ye para cezası verildi.”

“Maraş’ta 89 yaşındaki bir kadın bakıcısıyla birlikte bilezikleri için başlarına kesici bir aletle defalarca vurularak öldürüldü.”

“Balıkesir’de Savaştepe’de akli dengesi olmayan bir erkek üç kişi tarafından defalarca tecavüze uğradıktan sonra öldürülüp okul bahçesine atılıyor.” “

Okullarda okutulan ders kitaplarına yapılan müdahaleye bir yenisi daha eklendi. Edip Cansever’in M.E.B. okuttuğu Ekoyay Yayınevinde çıkan ders kitabında yayınlanan ”Masa da masaymış ha”i şiiri sansürlendi.”

İnsan tekâmül yolunun hem yolcusu ve hem sürücüsüdür. Herkes kendi aracını sürmekle yükümlüdür. Yolculukta geçen süreç, tamamıyla insanın "gerçeklik" yolundaki öğrenciliğinden ibarettir. Öğrencidir ama bazıları diğerlerinden daha önce öğrenciydi. Öğrencilikten kurtulamayan, bir türlü yolculuğunu kemale erdiremeyendir.Yolculuğu tamamlayan öğretmen olur.

Toplum şirazenin ucunu kaçırdı. Bize her gün yeni bir herze yedirilmektedir. Yedikçe yiyesimiz daha çok artıyor. Herze yemek sıradanlaşıyor. Sıradanlaştırılarak yenilen herze  insani duygularımızın körleştiriyor.

“Hayat Kimi sevdiğin ve kimi incittiğindir. Kendin için neler hissettiğindir. Güven, mutluluk, şefkattir. Arkadaşlarına destek olmak ve nefretin yerine sevgiyi koymaktır.Kıskançlığı yenmek, önemsemeyi öğrenmek ve güven geliştirmektir. Ne dediğin ve ne demek istediğindir. İnsanların sahip olduklarını değil, kendilerini olduğu gibi görmektir. Her şeyden önemlisi hayatı, başkalarının hayatını olumlu yönde etkilemek için kullanmayı seçmektir. İşte hayat bu seçimden ibarettir. İnsanların en acizi dost edinemeyen, ondan daha acizi ise dost kaybedendir. “ Charles Eguone

“Biz öyle mahkûmlarız ki, bazen melekler insan yaratılmadıklarına üzülür! Bazen de şeytanlar bizden olmadıklarına şükrederler.” Mevlana

“Kardeş milletleri sakın inkâr etmeyin. Ülkenizdeki hayatın, güzellik ve güç içerisinde, aşağı korkulardan ya da şüphelerden uzak bir şekilde gelişmesi sizin asıl amacınız olsun. Bu ülkenin temeli insan; rehberi, mantıklı ve enerjik bir şekilde uygulanan dini inancın ilkelerinin sonuçları; gücü, herkesin birleşmiş gücü, amacı da Tanrı tarafından verilen görevin yerine getirilmesi olmalıdır. İnsanlık için ölmeye hazır olduğunuzda, ülkenizdeki hayat ölümsüz olacaktır.” Joseph Mazzini

Silkinip, özümüze dönmek zor değildir. Yaşamış herze tecrübelerine bakmak, girdiğimiz tünelden ucundaki ışığa doğru bize yol aldıracaktır.

salihyazar@gmail.com