salihyazar @ ybhaber.com

Akıllı insanlar için hayat tecrübedir, ahmaklar için oyundur. Üstünlüğümüz akıldadır. İnsan dışındaki yer değiştiren tüm canlılar güdüseldir. Türünün özelliklerini yüklenmiş olarak hayata başlar. Eğitimle sahip olduğu işlevleri ancak çabuklaştırırlar. İnsan, aklın oyunlarıyla özelliklerini geliştirir, üst noktalara taşır. Aklın, üst noktalarla ilgili bir problemi yoktur.

Akli gelişimde, iç ve dış etkenler; ebeveyn eğitimi, yaşadığı çevre, okul hayatı ve sağlık gelişimin yönünü, hızını, seyrini, kalitesini ve sınırını etkilemektedir. Bazen varılmak istenen noktanın gerisine düşebiliriz. Bireysel yaşanan geriye düşmelerin sonucu bireyle sınırlı kalmaz. Bulunduğunuz toplumun kaderini ve geleceğini  olumsuz etkileyebilir. Tarih bunun örnekleriyle doludur.

Sizinle, aklın farklı kullanılması sonucu toplumu ve uygarlığı derinden etkilemiş ve sarsmış birkaç örnek paylaşmak istiyorum:

“Albert Einstein, Yahudi asıllı Alman teorik fizikçi olup, 14 Mart 1879'te Almanya'nın Ulm kentinde dünyaya gelmiş,  18 Nisan 1955'te hayatını kaybetmiştir.” Bilimin yeniden temellendiren birisi olarak tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır."

“Benito Amilcare Andrea Mussolini: Gençliğinde sosyalist düşüncelere ilgi duydu.1904'te İtalya'ya geri dönerek İtalyan Sosyalist Partisi'ne katıldı ve partinin yayın organı olan Avanti Gazetesi'nde çalıştı. Il Popolo d'Italia Gazetesini çıkarmaya başladıktan birkaç ay sonra da Sosyalist Parti'den atıldı. Artık Mussolini'nin siyasi görüşü tamamen değişmişti. Sosyalist düşünceleri bir kenara bıraktı ve "faşizm" ismini vermiş olduğu yeni ideolojinin temellerini atmak için harekete geçti. Bu, onun hayatında bir dönüm noktası olacaktı. Düşünsel olarak bulunduğu noktanın gerisine düşmüştü.”

“İsmet Özel, Şair ve yazardır. Kayseri’de (1944) Söke'li bir polis memurunun oğlu olarak doğdu. 1965 yılından başlayarak sanatçı kimliği ile aksiyoner tavrı arasında bir köprü kurabilme çalışmalarına başladı. 1970 yılında Ataol Behramoğlu ile birlikte devrimci sanatı savunan “Halkın Dostları dergisini çıkardı.2 Mart 1971’le başlayan askeri yönetim şair için muhasebe ve düşünme dönemi olmuştur: '"Düşündüm yaslanarak şehrin kasıklarına / düşündüm kafa kemiklerimi eritinceye kadar / nedir hu kölelerin olanca silahlar / silahların köleleri olmaktan başka". 1974 yılında Müslüman dünya görüşünü yansıtan Diriliş dergisinde “Amentü” başlıklı bir şiir yayımladı. Şair böylece daha ilk şiirlerinden bu yana sürüp duran sorgulamanın düşünce planında bir karşılığını bulmuş gibidir. Fakat 1975 yılında yayımladığı Cinayetler Kitabı’ndaki şiirler erdiği hakikat içinde derinleşen bir Müslüman’ın olgunluğunu yansıtmaktan çok trajik bir çatışmayı belgeler. Son durumu; hepsinden birer numune taşımaktadır.”

Akıllı demek, akla sahip olmak değildir. İleriye doğru yol aldırmaktır. Hiçbir yere ipotek ettirmemektir. Sonsuz muhakeme ve muhasebe çalışmasıyla uygarlığa katkı sunmaktır. Akli arayışlar beşeriyetin mihenk taşıdır. Sürekli ileriye, gelişerek olursa uygarlık gelişir.

 salihyazar@gmail.com