salihyazar @ ybhaber.com

Çok mu iyimserim, sanmıyorum. Ya da ortadaki emarelerden niyet okuyarak, dilediğim, beklediğim düşün gerçekleşmesini mi bekliyorum. Kesinlikle hayır. Tecrübelere dayalı gözlemler, fikri takip ve tahminim var.

Üç dört aydır devam eden barış müzakerelerinde ortaya çıkanlar, olabilecekler konusunda beni umutlandırıyor. Söze konu etmeye çalıştığım B.D.P. deki değişimler. Süreç B.D.P.’yi değiştiriyor ve dönüştürüyor. Barış müzakereleri öncesi ve mevcut devam eden durum arasında şaşırtıcı farklar var. Şahsen, müzakerelere sahip çıkacağı ve omuz vereceği konusunda öncesi yaşanan tecrübelere bakıldığında kuşkularım vardı.

Süreç öncesi, hepimizin malumu sığ bir alanda, günlük kısa paslaşmalarla, lokal yerlere angaje olmuş parti görüntüsü veriyordu. Diğer marjinal/uç partiler gibi toplumun tamamına hitap eden projeler geliştiremedi. Kürtleri temsil etmek amacıyla bulunduğu Mecliste polemikler üretti.

B.D.P.zoraki olsa da içine dâhil olduğu barış süreci başladıktan sonra inanılmaz olumlu değişim ve dönüşüm yaşıyor. Sürecin ruhu, B.D.P’yi. kuşatarak marjinallikten uzak bir kimliğe bürünmesini sağlamaktadır. Yeni bir kimlik ve duruşa doğru yelken açtı.

Ülkede ihtiyaç duyulan gerçek sol parti ihtiyacını kim bilir, belki de B.D.P. dolduracaktır. Türkiye’de buna her zaman ihtiyaç olmuştur. B.D.P. geçirdiği evrim bunun işaretlerini içinde barındırıyor.

Müzakerelerin böyle bir tarafı vardır. Hiç öngörmediğiniz yerlere doğru götürür. Doğrusu bu değişim B.D.P. için hayırlı oldu. Kendini topluma doğru ifade edebilme, herkesin partisi olabilme ve tarihi bir görevi yerine getirerek, geçmişin travmalarını toplumun daha çabuk atlatmasını sağlayabilecek önemli aktör olabilir. Müzakere aynı zamanda samimiyet testidir. Tarihin B.D.P. kucağına attığı bu sınavı, görülüyor ki başarılı geçirecektir. Gönül isterdi ki, diğer partiler sürece dâhil olup, ülkede yeni bir siyaset ve politika yapma kültürünü oluştursalardı.

Bir asırdır yaşanılan bunca acıdan sonra, ülke adeta küllerinden yeniden doğmaya çalışıyor. Sürecin metodolojisinde birçok kara kutu olsa da son nokta itibariyle barışın işaretlerini artırarak veriyor. Netameli dönemlerde her riski göze alıp sorumluluk alanlar tarihsel bir görevi yerine getirerek tarihin akışını değiştirecektir. Herkes için bir arınma sürecidir. Bugüne kadar karşımıza çıkan tüm krediler tüketildi. Her şeyin yeniden küllerinden doğabilmesi için son fırsattır.

Sürecin bütün aşamaları geçildikten sonra, yıllardır balçıkla sıvamaya çalıştığımız güneşin ışınları ortaya çıkacak. Normalleşmeye katkı sunanların yüzü aydınlanırken, dışında olmayı yeğleyenlerin gözleri kararacak. Sorumluluk almayanlar, tarihin dipsiz dehlizleri tarafından yutulacak. Mirasları, aymazlıkları ve utançları olacaktır.

salihyazar@gmail.com